Öltözködési tanácsadás magánszemélyeknek

stílus kialakítás | ruhatár tervezés | ruhatár karbantartás

RUHATÁR KARBANTARTÁS

Kopik, nyúlik, divatjamúlt

A ruhatár karbantartása nem csak a rendszeres tisztításból áll. Mindig naprakésznek kell lennie. Sokan hordanak otthonra kikopott fehérneműt, szakadt, elnyúlt pólót. Sajnálják kidobni a rongyokat, mert takarítani még jó. Sajnos, akik ezt elkezdik, idővel nem csak az otthoni ruhákkal gondolkodnak így. Először a nem látható darabokra fordít kevesebb figyelmet, majd ez terjed, mint egy fertőző betegség és pár év alatt topissá válik.

Ne sajnáljuk kidobni, ami tönkrement. Ne hordjunk besárgult fehérneműt, mert bár nem látszik a ruha alatt, a lelkünkben rombolja az önbizalmunkat, és az ellenben meglátszik a mozgásunkon, tartásunkon. Otthon is öltözzünk csinosan és legyünk ápoltak, mert ez nem csak a mi közérzetünket, de családunkét, párunkét is befolyásolja.

Divatjamúlt darabokat őriznek a szekrényükbe, mert úgyis visszajön majd a divatba. A világ fejlődik, új és régi stílusok keverednek. Ritka azonban, hogy egy ruhadarab egy az egyben jönne vissza a divatba. Sokszor mire újra előkerül a szekrény mélyéről, már sárgás, rugalmatlan az anyag, és nem hordható. Ha valamit két szezonon keresztül nem hordtunk, attól nyugodtan szabaduljunk meg, és ne sírjunk utána. Attól hogy pont az a darab kellene az új szoknyához, csak azt jelenti, hogy megint olyasmit vettünk, amit nem fogunk hordani.

Irányelvek ruhatár frissítéséhez

A bevásárló listán szerepeljenek a lecserélendő darabok, és azonnal dobjuk ki, amit már cikisnek éreznénk, ha más is meglátná. Szezonindításkor ellenőrizzük a ruhák állapotát, hogy ne az utolsó pillanatokban kerüljünk kellemetlen helyzetbe.

  • Fehérneműből mindig a tartalékos fiókot kell feltölteni és nem azt, amit használunk
  • Mindig tisztán tegyük el ruháinkat /még a téli kabátot is!/
  • A ritkán, vagy nem hordott cipőket is havonta egyszer ápoljuk
  • Szezon elején ellenőrizzük, hogy testalkatunknak megfelelnek-e régi ruháink
  • Akkor is ellenőrizzük divat szempontjából ruhatárunk, ha klasszikus darabokat hordunk